13. syyskuuta 2010

Hollitalli

Kuvassa on Virtain perinnekylän hollitalli, hollikyytijärjestelmään kuulunut rakennus, jossa on kaksi tallia, kärryliiteri ja tallinylinen. Poikkesimme perinnekylässä yhtenä menneen kesän kuumista päivistä. Valitettavasti sesonki oli jo ohi l. koulut olivat alkaneet. Sai siellä kuitenkin katsella kauniita vanhoja rakennuksia ulkopuolelta. Pysähtyä.

Koulujen alkaminen rytmitti elämää vuosia. Syyskuun ensimmäisestä toukokuun viimeiseen oli ensimmäinen jaksotus. Koko Suomi hengitti samaan tahtiin. Nyt kunnilla on päätäntävalta syyslukukauden alkamispäivästä ja lomista. Koulut toki loppuvat keväällä samana päivänä. Omassa blogissani huomaan koulun alkamisen siitä, että sivulleni haetaan ja joudutaan hakusanalla ´päivänavaus´. Ja petytään. Ei täällä päivänvauksia ole. Ymmärrän kyllä oikein hyvin, että niitä etsitään vaikka netistä.

Päivänavauksen pitäminen oli minulle itselleni aina pysähtymisen paikka. Oli vihkosia ja kirjojakin joista sai valita tekstejä. Valitseminen vei aikaa eikä sopivia ollut löytyä. Musiikin valinta oli yhtä työlästä. Päivänavauksen valmisteluun kului helposti aikaa enemmän kuin varsinaisten oppituntien suunnitteluun. Se nyt kuitenkin kuului työhön, joten sitä yritti parhaansa. Ja halusi olla sanojensa takana. Palautetta sai hyvin harvoin. Taitaa edelleenkin olla samoin.

7 kommenttia:

 1. Olinkin jo unohtanut tuon hollitalli-nimityksen, isovanhempani siitä vielä puhuivat. Tuleekohan sanonta olla hollilla tästä vai toisin päin..

  VastaaPoista
 2. Jostakin syystä koulujen kesälomat vaikuttavat elämänrytmiini, vaikka minulla ei ole moneen vuosikymmeneen ollut yhteyksiä koulumaailmaan. Kouluvuoden loppuminen kesän alussa muistuttaa lapsuusajan kesälomista ja koululaisten paluu katukuvaan uuden kouluvuoden alkamisesta.

  VastaaPoista
 3. Sirokko,
  Minulle koko sana oli uusi. Olla hollilla, paikalla, käytettävissä. Sitä olen käyttänyt, mutta hollitallit ovat olleet museopaikkoja.

  Olivia,
  Noin ajatellen koulu tietenkin rytmittää minunkin elämääni. Eri puolella Suomea olevien tuttujen koulukkaiden koulut alkavat ja syyslomatkin ovat eri aikaan. Joululomatkin ovat eripituisia.

  Ja joka syksy ekaluokkalaiset tuntuvat pienemmiltä ja pienemmiltä,

  VastaaPoista
 4. Käenkaalia ja kantarellia. Nams!

  VastaaPoista
 5. Kylläpä on puhuttelevaa kuva . Nuo menneet ajat -- . Minä hyvin mielelläni ajatteleisin että tuo " holli " tarkoittaa nimenomaan hollilla oloa .

  VastaaPoista
 6. Kotiseutumuseossa on mukava kierrellä. Vanhojen rakennusten pihapiiri jo rauhoittaa mielen. Ehkä se on alitajuisesti paluuta lapsuuteen, jolloin elämä oli yksinkertaista ja niukkuudesta huolimatta onnellista. Aikuiset kantoivat murheet omilla harteillaan, ja lapsi sai olla lapsi. Ainakin näin oli omassa lapsuudessani. Isä, leskeytynyt neljän lapsen yksinhuoltaja pystyi tarjoamaan meille rakkautta ja turvaa.

  VastaaPoista
 7. a-kh,
  Kantarelleja on pakastimessa. Mistäs käenkaalia tähän hätään?

  Kyllimarjaana,
  Niin ajattelen minäkin. En ole nyt ollut hollilla muutamaan päivään.


  Laila,
  Hirsillä on tarinansa. On hyvä jos on saanut olla lapsena lapsi. Tulee useinkin kurkisteltua vanhoihin rakennuksiin, museoihin ja tuolloin tajuaa oman ikänsä, kun tunnistaa melkein kaikki ne esineet.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!