1. heinäkuuta 2010

Ei merta edemmäksi kalaankaan


Sitä on ainakin joskus näemmä käytävä hiukan kauempana, että huomaisi saman asian lähellä. Eräänkin kukkasen olen tuonut länsirannikolta asti pihaamme ja löytänyt vastaavan entisen R-kioskin nurkalta. Eilen havaitsin ensimmäiset auenneet maitohorsmat moottoriliikennetien (jonka muutosta olen kuvannut silloin tällöin) ritirutikuivalta pientareelta. Tänään näin niitä jo omalla kadulla. Ihmettelin, olivatko ne siinä jo eilen. Vasta kuvasin päivänkakkarat, tänään totesin, että kamomillasauniotkin ovat jo kukassa. Ja sekä valkoiset että vaaleanpunaiset siankärsämöt.

Karvaista kokemuksista viisastuneena tungin korvatulpat korviini eiliselle kävelylle. Kuulen vallan hyvin mieheni puheen niiden lävitse, mutta itse kuulemma samalla madallan ääntäni. Nyt ei ollut sitten liikennevirran ja tietyökoneiden melusta haitaksi asti. Rekkojen jälkipyörteet vain tahtovat siepata mukaansa ellei muuta niin vähintään liian löysälle sidotun huivin.

Matonpesupaikka on koko ajan täysi. Se on hyvin varusteltu mankeleineen päivineen, mutta olisi voinut tietenkin ottaa meluhaitankin huomioon paikkaa päätettäessä. Nythän se on ihan moottoritien vieressä. Sinnekin siis korvatulpat tai kuulkokenapit ainakin mukaan, jos tokenen mukaan päällysmieheksi.

Kesä ehtii, kiirehtii, minä en. Tänään on jo kissankellopäivä. Niitä en ole löytänyt muualta kuin omalta pihalta koivun alta. Olen ne omakätisesti tuonut siihen kotikuntani vanhan pappilan lähistöltä. Ehkä siellä ei uutta pappilaa olekaan. Vanha on jäänyt mieleen, kun olen hakenut sieltä papinkirjan jotakin koulua varten. Kaunis, vanha rakennus. Valokuvatorstai jäi lomalle ja antoi kotiläksyksi miettiä, ottaa, ideoida löytää hyvä (mieluusti) kuva aiheesta ilmastoteko.

Nyt jylisevät taivaalliset rautakärrynpyörät louhikkoisella tiellä sellaisella voimalla, että isotkin maansiirtokoneet jäävät toiseksi. Ja minun on viisasta lopettaa kirjoittaminen ja irrotella sähkölaitteita pois pistorasioista. Sää on pilvinen, mutta lämmintä on 24 Celcius-astetta.

14 kommenttia:

 1. Matonpesupaikasta olen samaa mieltä. Kuuluu melkoinen lämähdys ja räminä, kun autojen pyörät tulevat siihen nostosillan läpän kohdalle. En vieläkään tajua Iloharjun asuntoalueen (täydennysrakentamiseksi sanottu)rakentamista moottoritien melualueelle. Liikennemelun kuulee heti, kun avaa ikkunan tai astuu pihalle, eivätkä meluesteet todellakaan ole mitään maiseman komistuksia. Puijon metsäaluetta jyrsitään ja voimaperäinen asuttaminen kuluttaa luontoa, vaikka siellä jo onkin moottoritien levyiset latuväylät.

  VastaaPoista
 2. a-kh,
  Puijolla ovat polutkin levenneet toistametrisiksi latupohjista puhumattamakaan. Nyt siellä on varottava kesäisin pyöräilijöitä, koska maastopyöräilyn suosio näkyy kasvaneen kovasti.

  Julkulan matonpesupaikka oli (saattaa olla siellä vieläkin) taas liian varjoisassa paikassa. Varsinainen hyttyspesä. En ole käynyt edes katsomassa enää pariin vuoteen.

  VastaaPoista
 3. Maitohorsmien kukinta tuntuu olevan tosi aikaisessa tänä vuonna. Eikös ne, kuten sauniotkin, ole loppukesän kukkia? Taitaa olla tulossa kukista köyhä loppukesä!
  Tällä seudulla ei ukkonen ole vielä jytyyttänyt, naapurikunnassa kylläkin. Sade tekisi luonnolle hyvää, ukkosen aikana sitä saa pienessä ajassa runsaasti. Tosin usein tulee rakeitakin, jotka piiskaavat kukkamaat ja viljapellot lakoon. Ehkä hyttysparvetkin saisivat siitä osansa? Toivoa sopii.

  VastaaPoista
 4. Taitaa siellä Savossa olla jo liikaakin oikeita immeisiä, kun liikenne jyryää ja polut ovat toista metriä leveitä.
  Vai turistitko ne...

  Iisi

  VastaaPoista
 5. Laila,
  Kasvion mukaan kukkii heinä-elokuussa. Onhan nyt heinäkuu tänä kesänä jo pitkällä, kun on jo toinen päivä. :)

  Löysin muuten hienoja uusia nimiä tällä komealle pieneerikarville: Horsma, horsmo, horsmu, hörsmä, hörsmy, forsma, palokukka, tulikukka, rumihinkukka ja rentunruusu. Minusta se on kaunis ja odella todella tavnnut reilusti yli kaksimetrisiä horsmia.

  Ajattelitko, että rakeet vähentäisi hyttylauttoja? Eilen jyriri tässä kovin, mutta ei kai tehnyt vahinkoa.

  VastaaPoista
 6. Iisi,
  Tänne on tulollaan porukkaa kaikista ilmansuunnista taas tänään korkattaville viinijuhlille ja parin viikon päästä alkaville asuntomessuille ja ties minne, vaikka kaupunki kuinka yrittää estää hankaloittamalla pysäköintiä. Tori on revitty auki, siis maailman napa.

  Täällä on tapana täyttää Kallavettä koko ajan nostakin reunasta. Saaristokatu tehtiin ensin, nyt on sitten tuo mainitsemani kohde ja seuraavaksi kunnianarvoisa Väinölänmienen uimaranta. Miten lie muualla?

  VastaaPoista
 7. Yllätyin, kun kuvastasi huomasin, kuinka tavallinen horsmakin näyttää arvokkaalta orkidealta! On siis todella syytä avata silmät

  VastaaPoista
 8. mm,
  Kyllä horsma on todella kaunis kukka, kun tarkastelee sitä lähemmin. Itsekin olen havainnut sen kauneuden vasta alettuani kerätä valokuvakasviota.

  Ja nyt huomaan, miten hassuja kirjoitusvirheitä tulee koko ajan.

  po. pinoneerikasvi (aukkohakkuissa), muuten Etelä-Pohjanmaan maakuntakukka

  VastaaPoista
 9. siis: pioneeri- (äshhh!)

  VastaaPoista
 10. Intin pioneerejä (niitä sillanrakentajia ja -räjäyttäjiä) sanotaan pinohiiriksi.

  On täälläkin Jyväskylän keskellä loikoilevaa Jyväsjärveä täytetty reunoiltaan niin pitkään kuin muistan. Helpompi reunoilta, kun keskellä on sen verran syvää, että on pitänyt silloittaa, jotta pääsee kastumatta vastarannalle.
  Tosin ennen vanhaan vastarannan tanssipaikkaan, Ainolaan, mentiin kesätansseihin moottoripaatilla. Siellä pääsin saatille tyttöä, joka on nykyinen vaimoni.
  Ei niitä muita Liisoja ole ollutkaan. Paitsi tietysti Kuopion Liisa.

  iisi

  VastaaPoista
 11. Kyllähän siellä Jyväskylässä hätäiseen vielä pääsee Jyväsjärveltä Päijänteelle. Rantoja on täytetty ja rumastikin on rakennettu. Vanha Jyväskylä viimeisillään ennen Kuokkalan siltaa oli todella ahdas ja autoilijoille kauhistus.

  SDNL:n jäseniä sanottiin ennen pinohiiriksi ja Nuoria kotkia työväenliikkeen ilmavoimiksi.

  Horsma on todella pioneerikasvi ja kukkii komeasti hakkuuaukeilla ja paloaukeilla (palokukka). Vadelma tulee aika nopsaan perässä. Maitohorsma on ravintokasvi, mutta en ole tullut niiden nuppuja keitelleeksi. Ruoholaukkaa kerään ahkerasti. Niiden kukkanuput ovat tietyissä ruoissa, salaateissa varsinkin, kauniita ja hyvänmakuisia.

  VastaaPoista
 12. Iisi,

  Tuleekohan tonttimaa halvemmaksitäyttämällä vesistöjä vai onko sittenkin kyseessä kulloistenkin vallanhaltijoiden ikuinen sormenjälki luontoon?

  Mukava, että pääsit saatille ja löysit Liisasi.

  VastaaPoista
 13. ak-h,
  Pinohiiriksi hyvinkin. Ja siitä sitten tulee mieleen halkopinosta lapsena löytämämme lepakko, joka ihan oikeasti näytti pinohiireltä.

  Horsma muuttuu hetkeksi ikävähköksi kaveriksi aukoissa. Silloin kun haluaa poimia villivadelmia, joiden maulle puutarhavadelmat eivät vedä vertaa, horman kukinta on yleensä ohitse ja ne haituvat tunkevat silmiin ja nenään. Muuten ihan lempikukkiani kanervan ja suopursun rinnalla. Etelä-Pohjanmaa on ottanut sen maakuntakukakseen,peräti.

  (Suopursustakin oli tulla supopursu.)

  VastaaPoista
 14. Tarkoitin kommentissani Suomen Demokratian Pioneerien Liittoa (SDPL). Tulin vahingossamerkinneni nuorisoliiton nimen lyhennyksen. Tämä ei ole SKP:n mainos!

  Jyväsjärveen liittyen: Jokainen kaupunginjohtaja ja kaavoituspäällikkö haluaa virkakautensa monumentin. Luulin Kuopiossa, että Paroselle riittää Savilahden it-torni, koska se on merenpinnasta mitattuna korkeampi kuin Jykylässä Nokian torni, mutta eikö mitä. Paronen valittiin kokoomuksen ja vihreitten ehdokkaana pystymetsästä ja miehen vedättäminen on tainnut olla helppoa. En tässä nyt enempää siihen asiaan.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!