2. kesäkuuta 2010

Niin kaunis on maa


En olisi talvipakkasten ja valtaisan lumimäärän aikana uskonut, että heti kesäkuun alussa saa kesäkukkia alennuksella. Äkkirysäyksellä tullut lämpö kasvatti taimet liian aikaisin. Tarjontaa ja valikoimaa riittää ja kilpailu on kovaa. Tämä viikko on ehkä kiireisintä aikaa puutarhoissa ja kukkakaupoissa. Ainakin ruusuja ostetaan.

Haimme tänään orvokkeja, pelargonioita, lobeliaa, ahkeraliisaa. Ja portulakat amppeleissaan. Toivottavasti yöt pysyvät sen verran lämpiminä, ettei tarvitse alkaa kanniskelemaan niitä yöksi sisälle. Toisaalta ympäristö on nyt kauneimmillaan ilman kesäkukkiakin. Syreenit, pihlajat, angervot, lemmikit, kielot, esikot. Kaikki samanaikaisesti. Ahomansikka on sekin jo kukassa. Juhannusruusu nupulla. Kerralla koko kesän kukkakavalkadi.

Valkeat yöt, huumaavat tuoksut, lintujen öiset konsertit. On ollut helteinen päivä. Oikeastaan piti jo eilen hakea nuo kukat, mutta mr murphy poikkesi meillä. Piti kutsua apuvoimia avaamaan viemäriputkea. Apua odotellessa muistui mieleen ajat ennen vesijohtoa ja viemäröintejä. Pärjättiin sitä silloinkin.

Miten niin mr murphy? Jos nyt muutaman asian tähän laittaisin: yksi pysäköintivirhe, pyykinpesukoneen sekoamien, minun kännykästäni mystisellä tavalla kadonneet soittoäänet (vioittuneita tiedostoja ilmoittaa olevan). Mikähän ne vioitti? Onneksi löytyi yksi itse nauhoitettu laulunpätkä tilalle.

Toisaalta on saunottu jo uudella vastalla. Vieläpä toukokuun puolella. Sellaista en muista koskaan aiemmin tapahtuneen.

11 kommenttia:

 1. Onhan tää kevät ihanaa aikaa ja minull on menossa jo toinen tänä vuonna, oli näet retken aika matkalla kevät ;)

  VastaaPoista
 2. Kukkia olen minäkin vähän istutellut. Piti ihan googlettaa tuo portulakka, en ole sellaisesta kukasta ennen kuullutkaan. Oli tosi kaunis, minäkin haluaisin, mutta en ole nähnyt missään myynnissä. Kauniita kesäpäiviä sinulle!

  VastaaPoista
 3. Amalia,
  Se hyvä puoli matkustamisessa etelä-pohjoissuunnassa onkin. Kevät on sellainen vuodenaika, jonka ottaa mielellään vastaan kaksikin kertaa. No, totta puhuen, kyllä kesänkin. :)

  Marjukka,
  Portulakkaa on aiemmin ollut vaikea saada ainakin täällä päin. Nyt olivat kasvattaneet niitä runsaasti. Se avaa kirkkaanväriset kukkansa vain hyvin lämpimässä. Näin sen joskus Kreetalla ja tykästyin.

  Kaunista kesää myös sinulle!

  VastaaPoista
 4. Portulakka amppelissa herätti mielenkiinnon. Portulakkaa (Portulaca oleracea) kasvaa täällä luonnonvaraisena, sama kukka jalostettuna (googlasin) olikin sitten ihan erilainen.. Joissakin asioissa ihminen onnistuu parantelemaan luontoa aika etevästi.

  VastaaPoista
 5. Sirokko,
  Valitettavasti joissakin paranteluissa mennään liian pitkälle. Kloonaukset sun muut tulevat mieleeni.

  VastaaPoista
 6. Onko tuolle portulakkalle toista nimeä tai lempinimeä? En ole siitä koskaan ennen kuullut. Parvekkeemme alla kukkamaassa pienet unikot ovat loistavimmillaan, tulppaanien aika on ohi. Niin kai kevätkin. Lauantaina kaikuu kouluissa Suvivirsi.

  VastaaPoista
 7. Tällaisia ne kesät ovat, kaikki erilaisia. No myönnetään, että tämä on enempikin erilainen.
  Kun kaikki kukat kukkivat nyt, mitä keskikesälle jää?

  VastaaPoista
 8. Laila,
  En ole kuullut enkä löytänyt portulakalle muuta nimeä. Villi vihannesportulakka (jos guuglaat) on mielestäni ihan samannäköinen kuin tämä kukkakin. Syötäväkin kuuluu olevan.

  a-kh,
  Tuo säe olisi ollutkin parempi otsikko tähän.

  Korppi,
  Samaa mietin, kun näin jo lupiinit aukeamassa. Kohta kai horsmakin. Ehkä siksi tulee ostettua näitä yksivuotisia kesäkukkia, vieläpä alasleikattavia, että kukintaa riittäisi pitkälle syksyyn.

  VastaaPoista
 9. Samat hankkeet on tarhureilla tähän aikaa:) Tekee mieli kierrellä puutarhakaupoissa, katselemassa vain...
  Totta puhut, kasvu on juuri nyt niin ihanassa mallissa, ettei kesäkukkia tavittaisi oikeastaan. Ja tosiaan ne ovat venähtäneet liian isoiksi, varsinkin jos hallaa vielä tulee. Se mikä itse nousee maasta kestää pikku hallankin.
  (Mutta aina jotakin tarttuu mukaan...)

  VastaaPoista
 10. Marjattah,
  Niinpä. Tarttuu mukaan ja saa lahjaksi, tuliaisiksi. Puolukkakin aloittaa jo kukintaansa, totesin aamuisella ulkoilureissulla.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!