4. toukokuuta 2009

Juhlaperinne

Helville oli siunaantunut neljä lasta, vaikka mies oli matkatöissä. Sikäli hankalissa hommissa kotiasioiden kannalta, että varsinkin viikonloput ja monet juhlapyhät perhe sai pärjätä ilman häntä. Juhlaperinteiden vaaliminen tai peräti luominen jäi siis äidin kontolle. Tietenkin Helvi kantoi mukanaan kotoa oppimansa, sen mikä miehelle sopi. Joulupukki ei esimerkiksi sopinut. Piti esikoisen kasvaa kouluikäiseksi, ennen kuin ensimmäinen tilauspukki sai astella olohuoneen vaaleille räsymatoille. Muistoksi siitä jäi mattoon mustat jäljet.

Uutena vuotena taas ei saanut olla ilotulitteita. Tähtisadetikut saivat riittää. Ihan viisastakin se oli, kun mies ei ollut itse niitä taivaalle laittamassa. Jotakin riemua ja iloa Helvi kumminkin tahtoi lapsille järjestää. Halusivat tietenkin toisten lasten tavoin valvoa myöhään ja seurata edes sivusta lähiön yhteistä taivaanrannanmaalausta, oli sitten pikkupakkanen tai peräti kipakka keli. Helvi sopi lastensa kanssa tietyt kellonajat, jolloin he kävisivät ilmoittautumassa ja tankkaamassa lämmintä juotavaa ja syötävää kotona. Helvillä oli silti huoli. Lapset olivat pimeässä papattien äänittämässä yössä. Olisipa jo silloin ollut kännykät.

Ennen kuin Helvi lasten kasvettua alkoi valaa uudenvuodentinoja heidän kanssaan, hän kehitti ihan oman, ainakin omasta mielestään hyvän ja turvallisen, tavan nähdä tulevaan vuoteen. Lasten ollessa omissa puuhissaan, hän asetteli pirtinpöydälle kahvikuppeja ylösalaisin ja niiden alle pikkuesineitä. Eri vuosina erilaisia. Oli kolikkoja, Kinder-munien ehjinä säilyneitä yllätyksiä, pikkuautoja, karamelleja, pieniä leluhahmoja. Mitä tahansa mikä mahtui tavallisen kahvikupin alle.

Nykyään muuten kahvia juodaan isoista mukeista, joten Helvillä olisi mahdollisuus visioida perheelleen suurempia tulevaisuudennäkyjä. Kupit sekoitettiin ja jokainen sai valita omansa. Isällekin oli aina omansa. Oli siinä Helvin mielikuvitus välistä koetteella, kun hän sepitti, mitä mikin esine merkitsi. Leikki oli lasten mielestä niin hauskaa, että yksi kierros ei koskaan riittänyt. Ymmärrettävää. Lukihan Helvikin eri lehdistä aina niin monta horoskooppia, kunnes sattui mieluisa tulevaisuudenkuva kohdalle.

_____

Pakinaperjantain 127. aihe on juhlaperinne

6 kommenttia:

 1. Kiitos mukavasti kirjoitetusta ja hyvin etenevästä pakinasta, joka sai lsapsuuden muistot heräämään mielessäni. Tuota kuppijuttua minäkin tein vielä lapsieni kanssa, äidiltäni opittua.
  terv Anja

  VastaaPoista
 2. Anja,
  Helvi siis ei keksinytkään tuota leikkiä ensimmäisenä. Helvin kotona valettiin tinoja ja tulkittiin niiden varjokuvia, ellei tulos ollut ilmiselvä.

  VastaaPoista
 3. Kuppitaika kuulostaa ihanalta. Taidan kokeilla sitä tulevana aattona. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uutta perinnettä!

  VastaaPoista
 4. Allyalias,
  Tämä on paljon tyrvallisempaa kuin tinanvalanta. Siinä saa koko ajan pelätä, esim. että osuuko se sula tina ämpäriin.

  VastaaPoista
 5. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa.
  Pitänee ottaa vain päivä kerrallaan... =)

  VastaaPoista
 6. Haaveilija,
  Näin on. Viime aikoina on yritetty ennustaa lapsen syntymäaikaa, ei edes sellaista voi ennustaa...

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!