5. joulukuuta 2008

Paraisten pipariversioita

Tuoksuu joululta. Itsenäisyyspäivän aattona on aina ollut tapana tehdä piparkakkutaikina kovettumaan. Olen kymmeniä vuosia tehnyt piparit oheisen ohjeen mukaan. Toki annosmääriä vaihdellen. Lehdistä ja netistä olen löytänyt melkein samanlaisia ohjeita, mutta niissä kehotetaan vatkaamaan kiehautettu siirappiseos ja kananmuna vaahdoksi. Sitä en ole koskaan tehnyt. Olen vain sekoittanut tarveaineet sekaisin.

Toinen iso ero näkyy olevan paistolämpötiloissa ja -ajoissa. Uudemmissa ohjeissa näkyy olevan matalampi lämpötila ja lyhyempi paistoaika (175 C-astetta n. 7 minuuttia). Joissakin ohjeissa taas kehotetaan paistamaan piparit peräti 225 C-asteessa. Jokaisella on varmaankin kokemuksia pilalle palaneista pipareista. Minulla ainakin. :)
Paraisten piparkakut

3/4 dl siirappia
1 dl sokeria
125 g voita
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1/2 rkl pomeranssinkuorta
1 muna
1/2 tl suolaa
1/2 tl soodaa
n. 3 1/2 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, voi ja mausteet. Lisää jäähtyneeseen seokseen muna ja vehnäjauhot, joihin sooda on sekoitettu. Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään (vähintään). Taikina kaaviloidaan ohueksi levyksi ja siitä otetaan erilaisilla muoteilla piparkakkuja, jotka paistetaan 200 C-asteen lämmössä 10-15 minuuttia!

Muistaakseni tuo paistoaika on liian pitkä, mutta en käy muuttamaan v. 1975 painetun Ruokavuoden ohjetta. Ihmettelen tässä nyt vain, mahtaako vaahdottamisella olla vaikutus paistolämpötilaan ja -aikaan? Asia jää nähtäväksi, sillä tällä kertaa vaahdotin taikinan ensimmäisen kerran. Paistamisaika on aina arvioitava erikseen, ettei polta useampaa kuin yhden pellillisen. Se on ihan normaalia.

Vanhoista joulukorteista uusia tuunaillessa ja tapettikirjekuoria liimaillessa sudenharmaa päivä vierähtää nopeasti. Ensimmäinen kierrätyskortti on jo osoitteessaan - käsipostissa. Nollakeli. Vesi vapaa. Ei aurinkoa. Joulukaktuksen kukat ovat jo lakastumassa.

3 kommenttia:

  1. Yksi selitys muiden joukossa on uuni. Kiertoilmauuni vaatii lyhyemmän paistoajan kuin "perinteinen", sen olen uudessa kodissa saanut korpahtavan mustasti kokea. ;)

    Olen vaihdellut piparireseptiä - ja harmikseni en muista, että mikä on se mieluisista mieluisin, jolla tulee "ei-jauhoisia", ohuita ja väkeviä pipareita.

    Joulua enteileviä!

    VastaaPoista
  2. Haa! Löysin blogiasi ja tuuvinkia googlaamalla linkin perinteiseen hämäläiseen tuuvingin ohjeeseen. :)

    Olin ajatellut laatikonvalmistusta reenailla jo syksyllä, mutta sitten luin jostain, että perunoiden on oltava kyllin vanhoja, ja päätin siis odottaa talvemmas.

    VastaaPoista
  3. Haavetar,
    Uunit ovat tietenkin erilaisia. Koe-erä em. ohjeisista pipareista on paistettu. 200/10min oli sopiva.

    Totta, tuuvinkia varten tarvitaan "vanhoja" perunoita ja jauhoisia. Pito-perunat olisivat sopivia, mutta niitä ei ehkä enää saa. Tärkeää on kyllin pitkä imellytysaika muutamine vehnäjauholusikallisineen.

    Lykkyä tuuvinkikokeiluusi! (Se on muuten kotikotoseudulla pitoruoka muulloinkin kuin joulupöydässä.)

    VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!