14. syyskuuta 2008

Pesämunat

Pesä on erityinen paikka, jonka eläin tekee tai valitsee suojaamaan itseään, muniaan tai poikasiaan ympäristön olosuhteilta tai muilta eläimiltä. Eläin tarvitsee pesän yleensä pesimäkaudeksi. Pesä voi olla esimerkiksi kuoppa eli pesäkolo tai jonkinlainen rakennelma, jossa säilytetään ravintoa ja levätään.

Me ihmisetkin pesimme, hankimme kodin. Kuka pesii yksin, kuka pareittain, mutta kotipesä pitää olla jossakin, edes jonkinlainen ja pitemmäksi ajaksi kuin muilla nisäkkäillä. Jättipesät bongaa rikkaiden rinteiltä ja vaikka asuntomessualueilta. Aina luksusasuntokaan ei ole kunnon pesä. Sydänmuurista huolimatta. Harakoita moititaan pesistään. Niihin ei ainakaan home pesiydy ja ne täyttävät tehtävänsä. Toisin on monessa kodissa. Hyvä koti on tunnetila, jolla on osoite.

Pesäpallo on kiehtova peli. Siinä kotipesä on sekä lähtöpaikka että päämäärä. Mitä välillä tapahtuu, on raadollinen kuva elämästä haavoineen ja syöksyineen. Kaikki eivät saa lapsena tuntea pesän lämpöä, enkä tarkoita tässä mitään uuninkuvetta tai takanpesää. Mistään seinistä ja tiilitaloista uima-altaineen ei ole turvamuuriksi. Vanhemmuus ei takaa viisautta. Pennut saatetaan sysätä pesästä ulos liian aikaisin. Perheissä ei saata olla ketään aikuista läsnä, vaikka kodin piipusta nousee savu eli kotona ollaan. Tuleen ei pitäisi jäädä, mutta lapsi ei voi valita.

Vertin piipunpesä kiiluu punaisena hämärässä tuvassa. Postireissulla hän poikkeaa ja kiikuttaa polvellaan pieniä vuorotellen. Hän ei tiedä olevansa enkeli. Isompana kalseasta pesästä saatetaan lähteä avioitumalla äkisti tai vaikka karkaamalla. Sitten vain pistäydytään kotipesässä muodon vuoksi silloin tällöin puhumassa niitä näitä. Kasvetaan omina perheinä eri suuntiin. On otettu pesäero, koska puhumattomuus on pesänsä löytänyt. Tunteet pidetään kurissa ja puhutaan yhden sukupolven yli.

Kotipesä muuttuu väistämättä lopulta kuolinpesäksi. Kunnian ja omantunnon kautta nimet piirtyvät viralliseen paperiin. Pesä yleensä jaetaan. Näennäisesti samankokoiset pesämunat siirtyvät uusiin pesiin. Elämä jatkuu.

Kanat kuljeksivat ennen vapaina pihapiirissä. Jos munia ei pesämunasta huolimatta ilmaantunut, oli todennäköistä, että jokin kanoista oli alkanut hautoa. Löysin lapsena muutaman kerran kananpesän ladon alta. Niissä oli kymmeniä munia. Onnellisen kanan pesämuna oli kasvanut korkoa korolle. En kyllä muista, että niistä olisi koskaan valmista tullut, siis kanan- tai kukonpoikia. Ehkä ne olisivat tarvinneet tasalämpöisemmän pesän jossakin sisätiloissa.

______

Pakinaperjantaille aiheesta Pesä.

10 kommenttia:

 1. Hauskoja pesäpohdintoja. =)
  Kiitos Liisa. =)

  VastaaPoista
 2. "Hyvä koti on tunnetila" - Tämä se oli laittamattomasti sanottu. Oikein meni vatsaan saakka :)

  VastaaPoista
 3. Hallatar,
  Pesiä on joka lähtöön. :)

  Isopeikko,
  Kiitos!
  Eivät ne seinät mitään kotia tee. Mutta niillä on korvat...

  VastaaPoista
 4. Syvällinen kirjoitus - hieno. Voiko paremmin sanoa - hyvä koti on tunnetila?
  Sinne mahtuu liuta adjektiivejä - turvallinen, rakastava, ymmärtävä, huolehtiva, lämmin, kasvattava jne....

  VastaaPoista
 5. Niin, ei se pesä aina lämmin ole vaika sana onkin.
  Kyllä, tässä oli pesiä joka lähtöön!

  VastaaPoista
 6. Monipuolinen, taitava kirjoitus pesästä. Hauska vertaus tuo pesäpallon kotipesä, josta lähdetään ja johon kiireesti tullaan takaisin.
  On ankeaa jos lapsi erheen tehtyään ei saa enää palata kotiin. Niin kävi monelle tytölle ennen vanhaan.
  Monia ajatuksia kirjoituksesi herätti. Kiitos!

  VastaaPoista
 7. Mk,
  Kunpa olisivatkin pesät(=kodit) riittävän lämpöisiä.


  Leijonainen,
  Kiitos jos jaksoit lukea loppuun asti. Totta mitä sanot. Se pesäpallo tuli mieleeni, kun parhaillaan oli menossa se Sotkamo-Raahe-loppuottelu.

  VastaaPoista
 8. Verti kiikuttaa pieniä polvellaan. Hän ei tiedä olevansa enkeli.

  Miten monet lapset ja nuoret tarvitsisivat Vertin kaltaisia.

  Internet ei korvaa lapselle kotipesää.

  Monien tunteiden pakinasta kiitos.

  VastaaPoista
 9. Lastu,
  Kiitos.

  Eilisten uutisten jälkeen ehkä liiaksikin tunteita herättävä - pakinaksi.

  Tämä ei ehkä sitten olekaan pakina. :)

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!