1. maaliskuuta 2008

Pako

Kotona kahdenkymmenen vuoden kulttuurikerrostuma kirkuu raivaajaa. Parittomia sukkia lojuu siellä täällä. Virttyneet ja pituuttaan leveämmiksi venähtäneet teepaidat ja nyppyläisiksi kuluneet legginsit ovat vallanneet muiden kulahtaneiden vaatekappaleiden kanssa huushollin kaiken laskutilan. Saunakin on muuttunut varastoksi. Sinne ei juuri viitsi vilkaista.

Keittiön pinnoista ei alkuperäistä väriä näy. Ei juuri pintojakaan. Viikolla oli syttyä koko huusholli, kun pitkästä aikaa tuli mieliteko saada toustia englantilaisittain. Paahdin kärytti palovaroittimen soimaan. Työpöytä ja kaikki olohuoneen tasot pursuavat laatutavaraa, ilmaisnimitarroja (lastenlapsille postimerkeiksi) lehtimainoksista, sairauskertomuksia, lukemattomia laskuja, nessunenäliinoja, muutaman viime vuoden kalenterit tärkeine merkintöineen, muistilappuja käsittämättömine numerokirjainsarjoineen. Ovatkohan ne niitä salasanoja?

Vanhoja lehtiä, kuivuneita kuulakärkikyniä, monta kertaa käytettyjä ostoslistoja, terättömiä loppuun pureskeltuja lyijykyniä (ristikot, ristikot, sudokut!), paperiliittimiä , pumpulipuikkoja, CD-levyjä, käytettyjä paristoja, coldrexia, pumpulipuikkoja, kirjoja, relaksantteja, pyykkipoikia, kiemurtelevia johtoja, appelsiininkuoria, tilkkuja, kuulokkeita, erilaisia leluja, karstattua lampaanvillaa, omenansiemeniä, kuivuneita ruusunlehtiä osuu silmiini tältä istumalta vain jotakin pientä mainitakseni. Siivousprojektini on koko ajan alkamista vaille valmis. Puoliksi suunniteltu on jo melkein tehty. Yritän taas nousta tästä työ(?)tuolilta pesemään pyykkiä, raivaamaan tasoja.

Vaatekaappi ja kodinhoitohuone saavat minut heti huonovointiseksi ja pois tolaltani. Miksi heittäisin 35 vuotta vanhan Napisan-vaippapesuaineen pois? Tuo kotelomekko oli päälläni, kun esikoinen kastettiin. Ovathan nämä häälahjaksi saadut keittiöpyyhkeet jo reikäisiä, mutta heittää nyt lahja pois. Ei tule kuuloonkaan. Lasten vanhat verkkarit ovat aina kelvanneet minulle. Yhtään omaa verryttelypukua en ole koskaan ostanut ja silti näitä riittää liiaksi asti. Mitä nyt taskut ja resorit ovat rispaantuneet. Kelpoja collegehousuja on myös yllin kyllin.

Huonekalujakin on kahden asunnon verran. Yksi sänky on nostettu nurkkaan pystyyn tilan säästämiseksi. Odottamaan. Silloin tällöin ovikello soi. Niinä onneksi lyhyinä hetkinä saan vasemmalla kädellä vetäistyksi olohuoneen pöydän tyhjäksi. Kirjavalla matolla ei roskat onneksi näy. Sen verran ottaa naisen luonnolle tämä sekasotku. Ovelle mennessäni työnnän jalalla enimmät kengät naulakon alle, ettei mahdollinen tulija kompastu heti. Suljen auki retkottavat komeronovet ja uskallan avata oven. Ellei siellä ole joku ulkomaalainen opiskelija myymässä printattuja kissataulujaan opiskelurahojen toivossa tai naapurin poika tilauttamassa vessapaperia luokkaretkirahastonsa kartuttamiseen, siellä on yleensä onneksi hyvä ystäväni.

Hän tuntee minut ja elämäntilanteeni. Ymmärtää. Yhdessä pakenemme muistoihin. Jatkamme siitä mihin viimeksi jäimme. Ympäristö unohtuu totaalisesti. Ei meitä kumpaakaan haittaa pölyiset pinnat, mustuneet katkaisijat ja ovenpielet. Arjen raadollisuuden jakaminen sielunsisaren kanssa on juhlaa. Siirrymme oitis toiseen todellisuuteen, missä materia menettää merkityksensä. Hetkiksi.

Ystävän lähdettyä katson kotiani taas omin, entisen perfektionistin, silmin. Jospa huomenna. Ellen itse jaksa, niin tilaan apua. Mutta ensin pitäisi siivota sen verran, että kehtaa pyytää tänne jonkun siivoamaan. Ikkunoiden likaisuus ei näy, kun käännän säleverhot kiinni. En anna tekemättömien askareiden stressata, vaan pakenen tätä leveää laajakaistaa pitkin taas kepein sormin luoksenne Blogistaniaan…

----
Kirjoitettu Allyaliakselle Varapakinaperjantaihin aiheesta Pako.

10 kommenttia:

 1. Tämä pakina pelasti päiväni!!! Se ei olekaan sekamelskaa vaan KULTTUURIKERROSTUMA. Enkä siivoa, vaan olen arkeologi!

  Muutenkin niin kotoisaa kertomaa. Ihan kuin olisit taas käynyt ikkunamme takana kurkkimassa.

  VastaaPoista
 2. Ehdottoman hienoa - ja lohduttavaa - todellisuutta! Voitaneen sanoa, että uudistit suomen kieltä luomalla osuvan määritelmän sekamelskalle! Mitä, kotihan on jokaisen omiin tarpeisiin muokkautuvaa elämistä ja olemista varten, eikä mikään näyttelysali ...

  VastaaPoista
 3. Kasoista voi löytyä vaikka mitä aarteita :)

  VastaaPoista
 4. Allyalias,
  Onkohan tällainen universaalia, herää kysymys päässäni. Noissa naistenlehdissä näkyy vallan toisennäköisiä huusholleja. :)

  Mymmy´s,
  Sekamelskan kätevin siivoustapa on reippaalla tuulella oikein ajastettu ristivetotuuletus. Turhat aanelosetkin lähtevät...

  Hansu,
  Siellä ne kaikki aarteet ovat. Hyvässä tallessa. Kun vain muistaisi missä. Ja miksi pyykkipoika ei pysy toisten pyykkipoikien luona (esmes), vaan seikkailee ympäriinsä.

  VastaaPoista
 5. On hienoa osata laittaa asiat järjestykseen. Karkaaminen on parasta :)

  VastaaPoista
 6. Vielä kun meidän Lempinkin saisi tuon ymmärtämään..

  VastaaPoista
 7. Tuota sanottiin ennen ikävästi työnsuunnitteluksi, mutta nykyisin se on rationalisointia. Kaikki elämiseen tarvittava on käden ulottuvilla. Hienoa.

  VastaaPoista
 8. Tämän päivän lehdessä tätä sanottiin punkshuiksi (kontra fengshui). Ajatella miten hieno nimi keksitty.

  VastaaPoista
 9. Voi ihme, kun oli mukava lukea :)
  Täälläkin olisi yksi rationalisoitu punkshuistinen kulttuurikerrostuma koti !
  Kuulin kerran, kun poikani sanoi puolisolleen, että äidilläkin oli kaikki hallinnassa joskus ennen, mutta nyt näyttää vähän hajonneen. Oli hupaisaa kuulla, että esikoinen muistaa ajan, jolloin niitä "kerrostumia" kotona ei ollut niin paljon.
  Tällä hetkellä pelastaja on "välikkö", jonne voi sysätä tavaroita odottamaan - odottamaan jotakin, toivottavasti esim. pari matkalaukullista lankoja tietää, mitä odottavat :)

  VastaaPoista
 10. Leenam,
  Onkohan meitä enemmänkin? :)

  Muistan itse ajan jolloin kotikotona höyläpenkkikin oli kuin lastattu laiva - jossakin vaiheessa. Silloin harvoin kuin katsoin tupaa vieraan silmin.

  Nyt ymmärrän niiin hyvin.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!