25. tammikuuta 2008

Tein, tein tattusia

Kun liikkuminen vähenee, vähenee energiankulutuskin samaa tahtia. Jostakin luin, että painonhallinnassa on tärkeää aluksi sammuttaa nälkä syömällä oikein kunnolla. Jos siis syö vain kerran päivässä ja silloinkin niukasti, elimistö alkaa elää säästöliekillä. Se taas tarkoittaa sitä, että ruokaa harvoin saadessaan elimistö varastoi sen jonnekin, kenellä minnekin, eikä käytä sitä oikopäätä. Se tietää, että uuden annoksen saaminen on epävarmaa. Siksi se ennakoi, hamstraa ja säilöö saamansa energian "kellareihinsa ja komeroihinsa" kuten me ihmisetkin, jos on tiedossa vaikka lakko. Ohjeista ruokaremonttiin ei ole pulaa, motivaatiosta enemmän.

Olen parina päivänä joutunut panssaroimaan keskivartaloni kokopitkällä tukiliivillä. Huomasin, että se tukee nyt paremmin kuin kesällä. Siis painoni on noussut jonkin verran. Pienennän annoksia, alan syödä säännöllisemmin. Kyllä se siitä taas tasaantuu, jos pääsen jatkamaan allasjumppaa. Kahvipullasta pitäisi ehkä luopua. Hyvä sanoa tässä, kun keittiöstä kantautuu nenään vastapaistetun pullan tuoksu. Litran taikina! Tein sen kokeeksi kaurajuomaan. (Älä avaa linkkiä, ellet halua lukea mainosta.)

Minulla on hiukan kaksijakoinen suhtautuminen ruokaostosten suorittamiseen hehtaarihalleissa. Lähikaupasta löytyy yleensä kaikki tarpeellinen. Toisaalta kaupunkiin on niin usein asiaa, että samalla voi käydä isommissa ruokakaupoissa. Markettien laaja tuotevalikoima saa liian helposti tekemään heräteostoksia. Kuten tänään tuo hiiva. Ei sitä ollut ostoslistassa, mutta kun pullanhimossa punnitsin paperipussiin kaksi ihan tavallista pullaa ja totesin, että ne maksoivat 1,79 euroa, taas vanha itaruus iski. Tuolla rahallahan leipoo itse vaikka kuinka monta pullaa. Tosin niitä tulee myös syötyä sitten useammin. Ei hyvä sekään. Mutta onpa pakasteessa edes jotakin tarjottavaa yllätysvieraille.

9 kommenttia:

 1. tanssityttö1/25/2008 8:55 ip.

  voi liisukka, nyt herätit pullanhimoni. onneksi se jää pelkäksi himoksi, kun koko talossa ei ole yhtään pullaa. sen sijaan laitoin leipätaikinan tulemaan, kokojyväjauhoja ja erilaisia siemeniä.

  VastaaPoista
 2. Tanssityttö,
  Anteeksi. :) Paremman vaihtoehdon valitsit. Minullakin olisi pakasteessa jonkin terveysleivän juuri. Tuli tuosta mieleeni. Pitää etsiä se ohje jostakin.

  VastaaPoista
 3. Pullahiirenä lohduttaudun, että onneksi en pidä viinereistä...

  Ai ai. Silloin kun pääsen Kauppahalliin, minua ei pitele mikään järjen ääni, ainoastaan lompakon ohuus estää minua ostamasta _sylillistä_ käsin tehtyjä konvehteja, sen kymmentä eri teesorttia, leipiä jos jonkinmoisia... Mutta miten ihanaa onkaan poistua Kauppahallista sen paperipussin kanssa...

  Sopivan herkullista viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Haavetar,

  Pullasta saa hyvää pullamössöä. Maitokahviin tavallista pullaa ja sokeria. Ehkä viineritkin menisivät, ellei tietäisi, että ne ovat melkein pelkkää rasvaa...

  Tummaa suklaata on aina jääkaapissa...kaiken varalta. :)

  VastaaPoista
 5. Kyllä pelkkä kotipulla on mielestäni sentään melko "terveellistä" vrt munkit, viinerit. Kun tein täällä Usassa eka kerran pullaa, sukulaiset mätki voita ja hilloa päälle - kahvileipää, coffee bread, kun söivät. Voi mun ihanat kardemummatkin meni vääriin suihin. Köyhiä ritareita nyt niille paistelen. Itselle ruisleipää. Nauti pullasta vaan, ethän sitä pääruuaksesi syö kuitenkaan.

  VastaaPoista
 6. Itse tehty pulla on hyvää. Ja edullista!

  Minulla on aina pakastimessa kuivahiivaa odottamassa leipomisinnostusta. Viime aikoina onkin tullut leivottua enemmän kuin moneen vuoteen. Pitäähän uuden keittiön toimivuutta testata.;) Valitettavasti meillä ei leivonnaiset ehdi pakastimeen asti, siitä pitävät huolen Celia pullahiiri ja hänen poikasensa.

  VastaaPoista
 7. Utuinen,
  Joo, ei viinereitä ei. Eikä niitä Arnoldsin ylimakeita. :)

  Köyhät ritarit onkin oiva jälkiruoka.

  Celia,

  On se meilläkin ollut aika, että pulla- tai piirakkapelti tyhjeni illassa. :)

  En ole koskaan pitänyt kuivahiivaa pakastimessa. Hyvä vinkki, kiitos!

  VastaaPoista
 8. Anteeksi nyt, mutta minun on pakko sivuuttaa nopeasti pullatuoksuiset jutut.

  Nimim. vasta 5793.laiharin yritys menossa

  VastaaPoista
 9. Obeesia,

  Onneksi näissä koneissa ei ole vielä tuoksuvälitintä. Lykkyä laiharillesi!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!