1. joulukuuta 2007

Istumisista

"Autoistumisen erot kasvavat" otsikoi SS eilisen etusivun artikkelinsa (toim. Jukka Patrakka). Artikkelin mukaan autoistuminen on alhaisinta Helsingissä. Minä tietenkin luin tuon sanan sillä väärällä tavalla, koska autossa istuminen on minulle niin hankalaa.

Tietokoneistuminen ei ole yhtään helpompaa. Kaikki istumiset pitäisi jättää väliin. Ei ole ihmistä luotu istumaan, vaan liikkumaan. Ei tätä tunnu ymmärtävän kukaan ennen kuin on itse ns. samassa jamassa. Vertaiset siis. Pitäisi jaloitella enemmän, kilvoitella edes Itellan laatikolle puolen päivän jälkeen.

Olen viime päivinä tietokoneistunut liikaa, vaikkakin hyvästä syystä. Autoistumista olen viime aikoina välttänyt. En lähtenyt edes ruokaostoksille tänä aamuna. Autoistuminen onnistuu parhaiten, jos/kun saa itse olla ratissa. Linja-autoistuminen on hankalampaa, koska hidastekorokkeet ja kaarrekeskipakoisvoimat korostuvat enemmän kuin silloin kun voi itse säätää vauhdin. Kuluneet kulkuväylät epätasaisuuksineen ja auraamattomat tiet tärisyttävät ikävästi ja ärryttävät hermoja ja hermoja.

"Jos Kuopion autoistumisaste olisi sama kuin autoistuneimmissa kaupungeissa, katuverkossa liikkuisi yli 10 000 autoa enemmän kuin nyt." (em. artikkeli)

Miten paljon tietokoneistuneimpien kaupunkien tietoverkoissa on liikennettä? Paljon tuota tuntuu olevan. Skype mm. on näyttänyt parhaimmillaan yli 10 miljoonaa samanaikaista käyttäjää. Mutta siinä on mukana koko maailma. Se ei siis ole vertailukelpoinen mittari tässä asiassa.

Kuva on autoistumisesta viime keväältä ja sisältää toisen tenkkapoon.

3 kommenttia:

 1. Heh. Luin samalla tavalla "väärin" autossa istumiseksi...

  (Se on tosin sellainen asia, jonka suhteen olen huomannut toleranssin hieman kasvaneen.)

  Haaveilen autottomasta arjesta. Selän, ympäristön ja rahan takia. Rumiakin ovat. Sitä ovat tietokoneetkin. - En usko vanhaa masiinaani kenenkään haluavan pitää esillä koriste-mielessä, kuten minä haluan pitää kirjoituskonetta...

  Kaikkea hellän ja kauniin liikkuvaista toivotan!

  VastaaPoista
 2. Haavetar,
  Luetun ymmärtäminen tuntuu korreloivan terveydentilaankin. :)

  Tänään olen autoillut kolme reissua kaupunkiin l. sinne missä ihmiset ovat. Kävellytkin kameran kanssa, vaikka on satanut likiräntää. Turhaan pelkäsin jaksamista.(Heräsin jo ennen neljää.) Kotiin selvisin. :)

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Sellaisia hyviä päiviä toivon lisää!

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!