6. toukokuuta 2007

Tunnelma

Vieno ruusuntuoksu ottaa meidät vastaan, kun astumme kappeliin. Näiden piti olla pienet hautajaiset. Yllätykseksemme kappeli onkin melkein täynnä. Istuudumme oikealle puolella toiseksi takimmaiselle penkkiriville. Tilaisuuden alkuun on vielä varttitunti aikaa. Tumma-asuiset hautajaisvieraat, sukulaisia ja ystäviä, käyvät tervehtimässä leskeä ja hänen lapsiaan ja lastenlapsiaan.

Viisi minuuttia ennen H-hetkeä kappeli hiljenee, kolmen minuutin kuluttua kappelin kellot alkavat soida ja pappi astuu sakastin ovesta saliin. Hän kättelee lähimmät omaiset. Albinonin Adagio täyttää syvillä sävyillään akustisesti kauniin tilan. Virsitaululla on kolmen virren numerot. Kaikki sivupöydät ovat täynnä kukkalaitteita ja niiden laskeminen vie runsaasti aikaa. Viimeisenä laskevat kukkansa veteraaniveljet.

Maasta sinä olet tullut ja maaksi sinä olet jälleen tuleva.

Missä kantajat viipyvät?

Kerätkää jo kukkalaitteenne
. On päästävä liikkeelle.

Viimeinen matka alkaa. Avatulle haudalle on 800 metriä. Aurinko helottaa kirkkaalta toukokuiselta taivaalta. Kukkalaitteiden ruusut tuoksuvat ulkonakin kevään ensimmäisenä hellepäivänä. Yli sadan saattajan kulkue on polveilevassa maastossa vaikuttava näky. Tempo on hidas, mutta monelle saattajalle silti liian nopea. On pysähdyttävä välillä lepäämään. Perillä itsekin hakeudun männyn alle voidakseni tukeutua sen runkoon. Siirryn sopivan korkuisen hautakiven luo ja otan tuen siitä. Hitaasti valkoinen arkku lasketaan hiekkaisen maan poveen. Sitten asetellaan laudat päälle ja kansi kukkalaitteita varten.

Sun haltuus rakas Isäni.

Saattoväki hajaantuu eri reiteille muistotilaisuuteen mennessään. Edessäni kävelee nainen, joka on mielestäni laittanut liikaa hajuvettä. Minun on päästävä nopeasti hänen ohitseen.

------

Vuoden takainen tunnelma (sana-aihe) Tarinamaanantaille.

5 kommenttia:

 1. Tunnelma välittyi tämän näyttöpäätteen taakse selvästi. Hyvä!

  VastaaPoista
 2. Tehokkuushakuisuus paistaa läpi. Tarkoituksellako?

  VastaaPoista
 3. Hautajaiset ovat yleensä hyvin synkkiä, toiko naisen liika hajuvesi paheksuntaa? Oma isäni tuumasi mennessämme hänen isänsä hautajaisiin, ettei saisi laittaa hiuksia ja meikata...

  VastaaPoista
 4. Allyalias,
  Ehkä olet seurannut blogiani, joten ymmärsit.

  Isopeikko,
  Ei ollut tarkoitus korostaa tehokkuutta, vaan saattojoukon yllättävän suurta määrää ja kontrastina tekstin minän hankaluutta olla paikoillaan, istua tarvittava aika.

  En siis osannut kirjoittaa ulos odotusta päästä ulos. Sorry. Tuen hakeminen ei siis riittänyt vihjeeksi. :)

  Hansu,
  Ehkä, koska suositellaankin yleisötilaisuuksiin mennessä olla käyttämättä hajusteita. Tekstin minä olisi halunnut "muistaa" sen vahvan ruusuntuoksun.
  Meillähän kaikilla muisti perustuu suuresti erilaisiin hajuihin, tiedostamme sen tai emme.

  Onhan niitä nykyään tarkkojakin ohjeita hautajaispukeutumisesta, mutta kokemukseni mukaan niitä ei orjallisesti noudateta.

  VastaaPoista
 5. Kirjoituksessasi on rauhallinen ja lohdullinen tunnelma. Ei ollenkaan niin ahdistava kuin hautajaiset usein ovat. Albinonin Adagiokin on niin kaunis.

  VastaaPoista

Kommentoi sinäkin!